educate yourselves


I högstadiet slapp jag bara billigt undan för att jag hade det så lätt i skolan. Och om mitt högstadie-jag skulle läsa det här skulle jag stirra mig blind i spegeln och ba "hallå!?" men jag har börjat tycka att det är jäkligt intressant att lära mig stuff. Jag tycker ännu att det är så uta helvetes kul att festa och ha roligt om helgarna men wow då du fattar knixen med svårare och svårare ekvationer, får reda på vad människor beteenden kommer från tack vare psykologi eller vad hela vår värld är uppbyggd av. Geeky but still.
 
 
Som människor står vi hela tiden inför val i livet, vissa lättare och andra svårare - men oavsett kan vi tycka att det är något alldeles huuuuge och livsavgörande. Men cool down säger jag åt er 01:or som oroar er över vilken gymnasie/yrkesutbildning som ni ska välja i vinter och åt mig som oroar mig över hur jag ska hinna få ihop alla kurser tills studenten haha. För det är inte så att man kommer till en återvändsgränd med de val man väljer, tvärtom, så öppnas ofta nya dörrar.
 
 
Det var då en brud (I guess) som ville att jag skulle skriva mina tankar kring gymnasieval och så, och det har tagit ett tag för mig att skriva det eftersom att jag inte ser det som ett varken vägande eller viktigt beslut längre. Ända sedan jag började i övis har kompisar/bekanta bytt från det gymnasiet till någon yrkesutbildning eller annat gymnasium. Så här går det alltså till: du kan byta skola. Efter en dag, efter en månad eller efter en termin (efter det är det lite värre hehe, men ändå, du har rätt mycket tid). Kanske om du inser att gymnasie inte är något för dig eller helt enkelt inte trivs i en enskild skolas miljö liksom. Dock måste jag bara säga att det är smartast att gå den vägen (om du är osäker på ditt val) och söka till ett gymnasie med högt antagningsmedeltal först och prova på det - och om du inte trivs, byt till yrkes eller ett gymnasie med lägre antagningsmedeltal. Det är inte lika stor chans att det går att göra andra vägen.
 
 
Så - därför valde jag övis! Ett bra startkort. Och fast jag inte trivs som fisken i vattnet här så finns det heller ingen annan skola jag vill gå i. Jag velade ju mellan VG och Övis men valde till sist Övis för att det kändes som att det fanns fler möjligheter där - det är såklart som vilket gymnasie som helst men skillnaden är den att det har en bredare kultur, IB-linje, bildkonst- och musiklinje, mer människor och lite högre standard. Så om ni vill hålla på med något kreativt vid sidan om allt skolarbete eller bara vill till ett bra gymnasium i Vasa kan ni ju ta och söka hit! Och dra på studiebesök om möjligt så får ni bättre överblick av skolorna.
 
 
Och själva grejen med gymnasiet. Som jag skrev så är det värt å prova!! Och den faktan att man gjorde lika mycket på 6 veckor här som man gjorde på en termin i högstadiet.. det tog ju en jäkla tid att vänja sig med hahah. Men det känns rätt naturligt nu, man måste ju såklart offra mycket mer tid till skolan om man strävar efter höga vitsord men det är ju det. Decide. Commit. Succeed. Jag är åtminstone redo att kämpa för det jag vill och är envis så uta helvete haha så det går väl an! Å andra sidan om du brinner för nån viss yrkesutbildning eller tycker den verkar intressant, välj det. Alla dar i veckan. Inte ska du börja ta press och göra skit bara för att andra säger att du ska göra det! Sen finns alltid kombi som ett till alternativ om man vill ta studenten på det. 
 
 
Det har ju alltid varit den här självklara pärlhalsbandet av val som man följer, dagis - förskola - lågstadie - högstadie - men nu är det dags att välja själv - right? Och då åter igen, var inte en peoplepleaser och följ heller inte strömmen eller kompisarna. Gör det DU vill och som DU tror på! Om du följer din magkänsla och utesluter alla de påverkande faktorer runt om dig är jag säker på att du kommer välja rätt. Och väljer du fel går det att fixa - hur sinnessjukt bra är inte det? Och så kan man lära känna hur många underbara människor som helst. Puss på er och nu ska jag fortsätta med att gräva ner mig i biologins värld blaaah blaah blah. Sista provet för denna period skrivs imorgon vilket känns så sjukt skönt alltså. Och det här inlägget krafsade jag ner i förbifarten så om det är något jag glömde nämna eller som ni undrar så fråga ba!
Postat av: Anonym

Hej! Kan du förklara på vilket sätt övis har en högre standard? Vad jämför du med?

Svar: Hej på diiig - jag vet inte om jag formulerade det på rätt sätt, för jag menade inte det på ett kränkande sätt mot andra skolor! Menar bara att övis enligt mig är en ganska strikt och punktlig skola där det finns vissa standards. Dock har väl alla gymnasium i sig standards och är striktare än högstadium, men övis är nog en av de striktare gymnasium ja. Vet inte hur jag ska förklara utan det är bara hur jag upplever skolan! Kram.
Linn Ekman

2016-12-02 @ 19:36:49
Postat av: Anonym

vet du ännu vad du ska göra efter gymnasie eller vilka yrken du e intresserade av att studera till? :) super inlägg!

Svar: Tack så myki :) ha fondera på ekonom elo jurist, vet bara att ja vill gör nånting som har me människor att gör å där ja får använd min röst, å sen insir ja nu i gymnasie vilka ämnen som intresserar mig å vilka som int gör e. Så får väl bli uteslutningsmetoden - vet int på rak arm va ja ska bli iallafall! Puss
Linn Ekman

2016-12-11 @ 19:15:27


READ BEFORE YOU COMMENT:

➽ Kränkande kommentarer och dylikt skit blockeras
➽ Jag fotograferar med min Canon 70d, Canon 550d, Canon G16 eller min iphone 8
➽ Jag gör varken bloglovin' eller länkbyten
➽ Du kan ta kontakt med mig på: ekmanlinns@gmail.com
➽ Mina instagramaccounts: @lllinns (mainaccount) @alaekman (min privata account) @ekmklader (min igbloppis)
➽ Annars är det helt fritt fram att kommentera och fråga vad ni vill, älskar att få kommentarer ju! Puss på er!Skriv din kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback